Protetik Diş Tedavisinin Zararları Var mı?

Protetik Diş Tedavisinin Zararları Var mı?

Şuan ki günümüz de 8 adet ana uzmanlık dalı bulunmaktadır. Protetik tedavide bunlar arasındadır. Dişlerin birçok nedenden dolayı kaybedilmesinden dolayı ağızdaki estetik görünüm kaybı ve boşluk hissi, kişinin konuşma ve yemek yeme gibi fonksiyonlarını kötü etkilemektedir. Tüm bunların olması dışında dişler yüzümüz de ve vücudumuz da çok dikkat çektiği için estetik kaygılarda ortaya çıkmaktadır. Tüm bunların yanı sıra estetik kaygılardır.

Genel olarak da Protetik diş tedavileri ile kaybedilen dişin yerine Protez bir diş konulmaktadır. Protetik tedavilerin uzmanı olarak da bilinen hekimler, zarar gören veya kaybedilen dişin yerine yapılan dişe denir. Diş hekimleri ek olarak da Prostodonti ana bilim dalı eğitimi almaktadır. Oldukça da fazla bir tedavi yöntemi olan prostodontistrler,  ağızdaki sabit ve hareketli protezlerin yanı sıra kanal tedavisi sonrasında da dişin porselenlerle desteklenmesi ile uğraşmaktadır.

Günümüzde ise estetik ve hekimlerin Protetik diş tedavileri protez uzmanları ve prostodontistrler, zarar gören ve tamamen kaybedilen dişin protezler sonucu yerine konulmasına denir. Estetik görünüm ne kadar önemli olsa da çiğneme ve konuşma becerileri de geri kazandırılmaktadır.

Protetik Diş Tedavisinin Zararları Var mı?

Protetik  Diş Tedavisin de kullanılan protez türleri 8 türe ayrılmaktadır. Bunlar;

Kuron: Halk arasında da kaplama olarak bilinen kuron, çok fazla olan çürüklerin ya da dişlerin kırılması sonucu ve bütünlüğü bozan dişlerin ortadan kaldırılıp daha estetik bir Protetik türdür. Kuron sayesin de diş bütünlüğü korunur ve dişin fonksiyonelliği geri kazanılır. Ayrıca dişlerin arasındakii boşluklar da kuron ile kapatılabilir.

Sabit Protezler: Sabit protezler dişden veya implantlardan destek alınarak yapılan bir türdür. Bu protezler ise ağız içine sabitlenir.

Zirkonyum kaplama: Işık geçirgenliği fazla olan zirkonyum kaplama bu yönüyle de doğal görünüme en yakın olanlardandır.

Seramik kaplama: Kompozit ve seramik uygulamalarının dişin çok fazla küçük olmasına gerek duyulmadan halledilir.

Köprü: Bir ya da birden fazla dişin daha fazla kaybedildiği durumlarda uygulanan köprü diş boşluğunun olduğu yanındaki sağlıklı dişler ile köprü ayağı olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak kaybedilen diş yerine protez diş konularak eski fonksiyonelliği geri getirilmektedir.

İmplant: Diş kayıplarının oluşturduğu geri kazanılması için en sık başvurulan Protetik türdür.

Hareketli Protezler: Halk arasında damak protezi denmektedir. Tüm dişlerini kaybeden hastalara uygulanır. Bu şekilde olan hastaların da konuşma bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Protetik Diş Tedavisinin Zararları Var mı? Daha fazla bilgi için bizi takip edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

About the Author

You may also like these